• cz
  • en
  • ru
Rezervace
Staročeská kuchyně - La Republica

Staročeská kuchyně vznikala směsicí regionálních kuchyní převážně v období Rakousko-Uherska, kde největší vliv měly kuchyně našich sousedů, tedy Rakouska, Maďarska a částečně Německa (Bavorska).

V době před první republikou není možné mluvit o typicky české kuchyni, neboť Praha se nesla na Vídeňské vlně nejen módy, ale i kuchyně. Vzhledem k tomu, že mimo hlavní město se vepřové a hovězí maso konzumovalo jen svátečně a převážně v zimních měsících, kdy se maso nekazilo, skladbu jídelníčku tvořila jídla hlavně z brambor, luštěnin, hub někdy ryb a drůbeže. Některé pokrmy (bramborák, kuba, buchty) a hlavně polévky (kulajda, kyselo, bramboračka, česnečka) se vaří dodnes.

Až v období první republiky (1918 – 1939) se mnoho dnešních typicky "českých jídel" zakořenilo v naší kuchyni, i když původně, jak již bylo zmíněno, se jednalo o recepty našich sousedů, jako např. Vídeňský řízek nebo párky, maďarský guláš, segedínský guláš, zelňačka, schtrudel, knodel atd.

Česká kuchyně je velmi chutná, ale kalorická, což je způsobeno mimo jiné podnebím a dlouhou zimou, na rozdíl od italské a dalších jižních kuchyní, kde se konzumuje mnohem více ovoce, zeleniny, a je lépe stravitelná. Přesto je česká kuchyně velmi chutná a nezaměnitelná. Na trávení je těžší a proto ji skvěle doplňuje světoznámé české pivo Pilsner Urquell, které si u nás vychutnáte v kombinaci s některou staročeskou specialitou.

Ochutnejte domácí uzeniny od známého řeznického rodu Broučků z Velkého šálu v Podkrkonoší. Jejich řeznická tradice sahá až do roku 1309, kdy na Prahu útočil Jan Lucemburský, a řezníci z blízkých masných krámu v čele řeznického cechmistra Jakuba Matěje Broučka, prosekali sekerami zavřenou Dobytčí bránu v Dlouhé ulici. Tudy pak Jan Lucemburský do města vniknul a po krátkém boji zvítězil. Pražští řezníci byli za pomoc odměněni znakem svého řemesla a erbem lva se sekyrou. Jakub Matěj Brouček byl povýšen do šlechtického stavu a byl jmenován správcem rozsáhlého panství ve Velkém šálu v Podkrkonoší, kde se za jeho dob nacházela největší jatka na území státu. Jeho tradici zůstal rod věrný dodnes a řeznický mistr Ervín Brouček, který je našim exkluzivním dodavatelem uzenin, Vám přeje dobrou chuť.

 

Privacy policy

created by virtual-zoom ©